Hensyn ved merking av metall med laser

Hvordan lasertyper, merking av mål og valg av materiale påvirker merking av metall.

Metallbeholder graveres med en Epilog-fiberlasermaskin

Lasergravering av metaller med strekkoder, serienumre og logoer er svært populært for merking både med CO2 og fiberlasersystemer.

På grunn av den lange levetiden, mangel på krav til vedlikehold og relativt lav kostnad, er fiberlasere et ideelt valg for industriapplikasjoner innen merking. Disse typene laser produserer et permanent merke med høy kontrast, som ikke påvirker dele-integritet.

Ved merking av bare metall i en CO2-laser, brukes en egen spray (eller pasta) til å behandle metallet før gravering. Varmen fra CO2-laseren binder merkingsmiddelet til metallet, som fører til et permanent merke. CO2-lasere er raske og rimelige, og kan også brukes til å merke andre typer materialer - som tre, akryl, naturlig stein, m.m.

Både fiber- og CO2-lasersystemer produsert av Epilog kan betjenes fra nesten et hvilket som helst Windows-basert program og er usedvanlige enkle å bruke.

Laserforskjeller

Da ulike typer lasere reagerer forskjellig med metaller, er det noen hensyn som må tas.

Mer tid trengs for merking av metaller med en CO2-laser, for eksempel på grunn av behovet for å legge et lag eller gi en forhåndsbehandling med et metallmerkingsmiddel. Laseren må også kjøres ved lav hastighet, konfigurasjon med høy effekt, for å tillate at merkingsmiddelet bindes tilstrekkelig med metallet. Det hender at brukere kan tørke av merket etter bruk av laser – en indikasjon på at arbeidsstykket må kjøres på nytt ved lavere hastighet og høyere effektinnstilling.

Metallplate merket med CerMark i en Epilog CO2-lasermaskin
Medisinske instrumenter merket med CerMark i en Epilog CO2-lasermaskin

Fordelen med metallmerking med CO2-laser er at merket faktisk er laget på toppen av metallet, uten å fjerne materiale, så metallets toleranse eller styrke påvirkes ikke. Det skal også gjøres oppmerksom på at bestrøkne metaller, for eksempel anodisert aluminium eller lakkert messing, ikke krever forbehandling.

For bare metaller, representerer fiberlasere det foretruknet valget av gravering. Fiberlasere er ideelle for merking av mange typer aluminium, messing, kobber, nikkelbelagte metaller, rustfritt stål, m.m. – i tillegg til behandlet plastikk som ABS, PEEK og polykarbonater. Det er imidlertid utfordrende å merke enkelte materialer med laserbølgelengden som avgis av enheten; strålen kan passere gjennom transparente materialer, f.eks. etterlate seg merker på graveringsbordet i stedet. Selv om det er mulig å oppnå merker på organiske materialer som tre, klart glass og skinn med et fiberlasersystem, er det egentlig ikke det systemet er best egnet til.

Typer merker

For å passe best til typen materiale som skal merkes, tilbyr et fiberlasersystem et utvalg av alternativer. Den grunnleggende prosessen med gravering består i at laserstrålen fordamper materiale fra overflaten av en gjenstand. Merket er ofte et kjegleformet spor, på grunn av formen på strålen. Flere gjennomganger gjennom systemet kan gi dyp gravering, som eliminerer muligheten for at merket slites under krevende forhold.

Metallmotorhode inne i en Epilog FiberMark-lasermaskin

Ablasjon ligner på gravering, og er ofte forbundet med fjerning av et topplag for å gjøre materiale under, synlig. Ablasjon kan utføres på anodisert, belagt og pulverbestrøkne metaller.

En annen type merke kan foretas ved å varme opp overflaten av en gjenstand. Ved gløding, etterlater et permanent lag med oksid laget av eksponering for høye temperaturer, et merke med høy kontrast, uten å forandre på overflatefinishen. Skumming smelter overflaten av et materiale for å skape gassbobler som fanges etter hvert som materialet avkjøles, og gir et høyere resultat. Polering kan oppnås ved rask oppvarming av en metallflate for å endre fargen, og resulterer i en speillignende finish. Gløding virker på metaller med høye nivåer av karbon og metalloksid, som stållegeringer, jern, titan og annet. Skumming brukes vanligvis på plast, selv om rustfritt stål også kan merkes med denne metoden. Polering kan utføres på omtrent alle typer metall: mørkere metaller med matt finish har tendens til å gi resultater med størst kontrast.

Metallplate med etse-, polerings- og glødemerker

Viktige hensyn

Ved å foreta justeringer av laserens hastighet, frekvens og fokus, kan rustfritt stål merkes på forskjellige måter – for eksempel med gløding, etsing og polering. Med anodisert aluminium kan merking med fiberlaser ofte oppnå langt større skarphet enn en CO2-laser. Gravering av rent aluminium, derimot, resulterer i mindre kontrast - fiberlaseren gir grånyanser, ikke svart. Likevel kan dyp gravering kombinert med oksideringsmidler eller fargefyll, brukes til å gi en svart etsing på aluminium.

Lignende hensyn må tas ved merking av titan – laseren har tendens til å gi nyanser fra lys grå til svært mørk grå. Avhengig av legeringen, derimot, kan merker med forskjellige farger oppnås ved å justere frekvensen.

Det beste av begge verdener

Dobbelkilde-systemer kan gi mulighet for bedrifter med budsjett- eller plassbegrensninger til å øke allsidigheten og kapasiteten sin. Det bemerkes imidlertid at det finnes en ulempe: Når ett laser system er i bruk, kan ikke den andre brukes.

For mer informasjon om merking av metall med lasermaskin, kontakt oss for å sette opp en demonstrasjon med distributøren i ditt område.Kan en lasermaskin hjelpe deg med dine behov for metallmerking? Fyll ut skjemaet på denne siden for å få en brosjyre med hele produktlinjen med graverte og skårne prøver, eller ring telefonnummeret under for mer informasjon.


Telefon: +47 55506630

Få gratis brosjyre og vareprøver

Motta brosjyrer og prøver, og få mer informasjon fra oss eller den lokale forhandleren.

*
*
*
*


help desk software